Moja košarica
Nema proizvoda

Kako održavati vrtne garniture?

BUKVA

Vrtno pokućstvo od kvalitetne bukve premazano je s tri sloja laka specijalnog premaza. Bukva se preporuča se za vanjsku uporabu, zimske vrtove, balkone i terase. Namještaj od bukve ne smije se izlagati na otvorenim mjestima, te je preporučljiva zaštita od vlage, prašine i prljavštine. U slučaju da se namještaj smoči, potrebno ga je odmah obrisati i dobro osušiti. Kao i svi prirodni materijali, bukva je osjetljiva te reagira na vremenske faktore. U slučaju da se lakirana površina ošteti, potrebno je pobrusiti oštećeni dio brusnim papirom i lakirati prikladnim premazom. Na taj se način sprečava pucanje drveta. Nije preporučljivo koristiti jaka, već blaga sredstva koja je potrebno temeljito isprati vodom te nakon toga namještaj ispolirati kremom za drvo ili premazati lanenim ili tikovim uljem (prodaje ih svaka bolje opskrbljena trgovina boja i lakova). Zbog izuzetne gustoće preporuča se premazivanje na kraju sezone. Kod sjedećih garnitura bitno je suhom krpom odstraniti višak masnoće. U zimsko doba namještaj je potrebno držati u suhom i negrijanom prostoru.

AKACIJA

Drvo kao prirodni materijal reagira na vlagu, pa se stoga mogu pojaviti pukotine koje nestaju u trenutku kad vlaga drva naraste i ne utječu na kvalitetu i stabilnost proizvoda. Dugotrajnost akacije lakše se postiže ukoliko se vrtne garniture ne ostavljaju izložene zimskim uvjetima kako bi se očuvala boja i završna dorada. Savjetujemo premaz lanenim ili tikovim uljem (prodaje ih svaka bolje opskrbljena trgovina boja i lakova) na kraju sezone zbog izuzetne gustoće. Kod sljedeće upotrebe garniture, najprije dobro upijajućom krpom pokupite ostatke ulja.

TIKOVINA

Izuzetno kvalitetno drvo koje odlično podnosi vlagu, toplinu i hladnoću, pa je stoga vrlo pogodno za vrt i terase. Vrtne garniture od tikovine nije potrebno premazivati zaštitnim sredstvima, štoviše, nije preporučljivo lakiranje tikovine zbog promjene karakteristične boje koja čini to drvo privlačnim. Nakon dužeg izlaganja na otvorenom tikovina poprima srebrno sivu boju koju zadržava godinama.

KERUING

Savjetujemo da se na kraju sezone namještaj premaže lanenim ili tikovim uljem (prodaje ih svaka bolje opskrbljena trgovina boja i lakova), a prije sljedeće upotrebe garniture dobro upijajućom krpom odstraniti ostatke ulja.