Moja košarica
Nema proizvoda

Novosti i savjeti

Informacije o tkanini

 Informacije o tkanini


Kod određenih vrsta tkanina (npr. velur i mikrovelur) tkanina postaje sjajna i blještava. To je posljedica razlika u svjetlosti i boji do koje dolazi zbog kuta gledanja. Oznaka koju tijelo ostavlja na površini garniture naziva se "odraz sjedenja" (može se pojaviti i na kožnim oblogama). Do ove pojave dolazi zbog težine i topline tijela i ona nije povezana s oblogom te ne može biti razlogom za pritužbe. Ova pojava se javlja zbog težine i topline tijela i nije u svezi s materijalom presvlake te ne predstavlja temelj za reklamaciju. Druga tipična značajka velur tkanine je efekt prelijevanja, što znači da tkanina može izgledati svjetlije ili tamnije ovisno o tome kako svjetlost pada na površinu tkanine. Zbog "igre boja" može izgledati da tkanina ima različite nijanse boje. Ovaj efekt prelijevanja je u vezi s činjenicom da se velur tkanina uglavnom obrađuje u pravcu jednog poteza na tapeciranom namještaju, a kao rezultat toga, svjetlost se raličito reflektira ovisno o mjestu postavljanja pojedinačnih komada namještaja, primjerice za odvojenu skupinu.Ovo nije nedostatak i također ne ovisi o cijeni robe, već isključivo od same tkanine (tipične značajke robe). Ako želite biti sigurni da zaista nema varijacija u boji, okrenite jastuk u različitim smjerovima dok stojite ispred prozora. Ako možete otkriti različite nijanse ovisno od toga kako svjetlost pada na jastuk, možete biti sigurni da u ovom slučaju to nije nedostatak. Pod utjecajem tlaka i tjelesne topline može doći do manjih promjena - tzv. neželjeni sjaj uslijed uporabe, poznat i kao sjaj sjedala. U ovom slučaju, to je u vezi s nijansama (svjetlo / tamno) koje su izazvane sljepljivanjem vlakana usred pritiska tijela, tjelesne vlage i tjelesne temperature u svakodnevnoj upotrebi.

Svjetlija nijansa može promijeniti boju pri dodiru s tamnijim bojama, posebno u slučaju crnog i plavog denima. Izbjegavajte sjedenje na svijetlim tkaninama (kao i koži) u novoj, nedavno opranoj ili mokroj odjeći od denima.

Mrlje od hrane, tekućina, slatkiša, kozmetike, duhana ili lijekova ne mogu biti razlogom za aktiviranje jamstva.

Sofe sa platnenim presvlakama moraju se usisavati redovito, ali pažljivo (uz pomoć nastavka usisavača za namještaj) kako bi se uklonila prašina i druge nečistoće. Ako ne usisavate namještaj redovito, čestice prašine mogu prodrijeti u vlakna tkanine presvlake, uslijed čega svjetlije tkanine (naročito bijela) postaju sive. Promjene površine nastala uslijed neredovitog čišćenja namještaja ne mogu biti temelj za reklamaciju. Za više informacija, kontaktirajte naš korisnički servis.

Ravno tkana tkanina - Ravno tkana tkanina je termin koji se koristi za vrste tkanine koje su proizvedene od dva skupa niti ukrštenih pod pravim kutom. Samo sjedenje može dovesti do stvaranja "čvorića" na površini tkanine. U tehničkoj terminologiji se to zove stvaranje gromuljica vlakana. One se mogu stvoriti:

 • Uvrtanjem olabavljenih krajeva tkanih niti
 • Od stranih niti (na primjer, odjeće) koje se apsorbiraju u podlogu. Ovo se onda naziva stvaranje gromuljica od stranih vlakana. Stvoreni čvorići se mogu lako ukloniti valjkom za uklanjanje niti bez oštećivanja tkanine. Ovim se ne utječe na dugotrajnost tkanina
Umjetna koža - Kod ove vrste materijala se na tkaninu (pamuk, tkanina mješovitog sastava) nanosi sloj poliuretana i ta strana se koristi. Ovaj materijal je vrlo mekan, ugodan i gladak na dodir. Struktura je dizajnirana tako da sliči koži. Upute za njegu ove vrste materijala mogu se naći u posebnim preporukama proizvođača.

Njega i čišćenje različitih vrsta tkanina - Kao što je slučaj sa svim materijalima koji se koriste svakodnevno, i tkanine od kojih su napravljene presvlake namještaja zahtijevaju redovitu njegu jer su izložene neprekidnom prljanju uslijed prašine i dodira s kožom. Općenito, namještaj ne bi trebao biti izložen prljanju, jer bi to otežalo čišćenje te kako bi se spriječilo da tkanina presvlake apsorbira prljavštinu. Pravilno čišćenje i njega vašeg tapeciranog namještaja održava njegovu upotrebnu vrijednost. Pravi se razlika između njege, održavanja i čišćenja!
 • Njega i održavanja (vrijedi za sve vrste presvlaka) - Ovo se može usporediti s dnevnom osobnom higijenom ljudi. To znači da se uklanja prljanje uslijed svakodnevne uporabe (prašina, prljanje uslijed kontakta s kožom, itd..), odnosno redovitim usisavanjem pomoću nastavka za namještaj (malom snagom usisavača) i potom četkanjem tkanine u pravcu poteza uz pomoć mekane četke. Pored toga, tkaninu presvlake treba povremeno obrisati vlažnom - ne previše vlažnom - jelenskom kožom, naročito u stambenom prostoru sa centralnim grijanjem, gdje je vlažnost zraka često preniska. Vlaga održava vlakna elastičnim i za rezultat ima pozitivan učinat na dugotrajnost tkanina. Pobrinite se da je jelenska koža prethodno pažljivo isprana čistom vodom te da na njoj nema ostataka bilo kojeg sredstva za čišćenje kućanstva.
 • Čišćenje - Ovo je potrebno samo kod neuobičajenog prljanja, poput malih "nezgoda" do kojih dolazi u svakom kućanstvu (prosuto piće, hrana, krv, itd..).
 • Uklanjanje mrlja (pogledajte tablicu) - U osnovi, uklanjanje mrlja je zadatak koji treba obavljati profesionalni čistač tapeciranog namještaja. Ako ipak želite to sami učiniti, treba uzeti u obzir slijedeće: grublje ostatke, primjerice ostatke hrane, treba ukloniti žličicom ili tupom stranom noža. Skorjele mrlje nikada ne treba grebati noktom, jer to može oštetiti vlakna tkanine. Tekućine treba ukloniti korištenjem upijajuće krpe koju treba samo pritiskati i ne trljati. Nakon toga, prvo probajte očistiti mlakom vodom (30°C) i pH neutralnim šamponom ili blagim deterdžentom. Ni pod kojim uvjetima ne treba pokušavati čišćenje kućnim sredstvom za čišćenje, jer ono sadržava kiselinu i može oštetiti vlakna tkanine. Vrlo je važno da uvijek radite od vanjskog ruba prema sredini, jer se na taj način mrlja ne širi i izbjegava se formiranje prstenova. Ako želite koristiti sredstvo za čišćenje, nikada ne radite izravno na umrljanom mjestu. Na skrivenom mjestu presvlake prvo provjerite da li tkanina gubi boju, koristeći bijelu, mekanu krpu za čišćenje natopljenu u sredstvu za čišćenje ili uklanjanje mrlja. Ako sredstvo ima specijalne upute za čišćenje (primjerice, ako materijal uključuje sredstvo za zaštitu od mrlja), ove upute su u svakom slučaju važne za postupak čišćenja. Čišćenje općenito treba obavljati laganim tapkanjem bez mnogo pritiskanja. Nakon uklanjanja mrlje, uvijek prebrišite čitavu površinu koristeći vlažnu krpu - od poruba do poruba - kako bi se izbjeglo formiranje prstenova. Nakon toga, koristeći suhu krpu, treba ukloniti nanijeto sredstvo za čišćenje i, na kraju, treba isčetkati tkaninu. Prije ponovnog korištenja očišćenog komada namještaja, on se mora osušiti u potpunosti. Nakon sušenja, tkaninu treba usisati usisavačem i ponovno isčetkati mekanom četkom.
Uklanjanje mrlja sa tekstilnih presvlaka
 • Mrlje koje se otapaju u vodi:
  • A = koriptenjem hladne vode, moguće je tretirati mrlju i sa otopinom napravljenom od pH - neutralnog šampona i vode. Nikada ne koristite vruću vodu zato što se proteini zgrušavaju.
  • B = tretirajte mrlju koristeći mlaki rastvor spravljen od pH-neutralnog šampona i vode. Ukoliko se mrlje ne mogu ukloniti na ovaj način, one se mogu tretirati kasnije kada se osuše korištenjem otopine za čišćenje ili uklanjanje mrlja.
  • C = Ne dozvoljavajte mrljama da se osuše! Mrlju odmah tretirajte korištenjem mlake otopine spravljene od ph-neutralnog šampona i vode.
 • Mrlje koje se ne otapaju u vodi:
  • D = tretirajte mrlju koristeći otapalo poput benzena, alkohola od žitarica ili sredstva za uklanjanje mrlja koje se može kupiti u trgovinama.
  • E = ne glačajte! Koliko je to moguće, izmrvite je i pažljivo podignite. Pažljivo - kod velura postoji rizik od oštećenja površine.
  • F = upitajte stručnjaka
  • G = Navlažite bijelu krpu otopinom limunske kiseline (1 žličica na 100 ml hladne vode) i nanesite na mrlju. Mrlju uklanjajte od ruba prema sredini.

Mrlja    Uklanjanje mrlja
Pivo C
Putar D
Krv (stara) G
Krv A
Bjelanjak / žumanjak A
Farba (lateks) D
Farba (uljana osnova) D
Masnoća D
Filc marker D
Pića / sokovi C
Kakao / mlijeko B
Kava s mlijekom B
Žvakaća guma F
Kemijska olovka B
Ruž za usne B
Lak za nokte D
Parfem B
Sjaj za cipele B
Preljev za salatu B
Hrana B
Čaj C
Mastilo B
Vino B/C