Moja košarica
Nema proizvoda

Novosti i savjeti

Održavanje kože na sjedećim garniturama

Ukoliko imate garnituru od prave kože, vjerujemo da prepoznajete raznolikost kože koja proizlazi iz života u prirodi: oznake na koži - prirodna oštećenja te suptilne razlike u boji i završnoj obradi proizašle iz načina života i prirodnog staništa životinja. Te oznake naglašavaju izvorna svojstva kože i čine svaki komad prirodne kože jedinstvenim. Prirodne oznake ne ugrožavaju vrijednost garniture, već joj pružaju jedinstvene, posebne karakteristike i ne mogu biti razlogom za reklamaciju. Svaki komad kožnog namještaja jedinstven je i neponovljiv. Zapamtite da s kožnim namještajem dobivate i komad prirode.

Povijest obrade koža datira iz vremena od prije gotovo 6000 godina. Prvi postupak štavljenja otkriven je kada je primitivni čovjek počeo sušiti kožu pored vatre. Do kraja 19. stoljeća čovjek je pronašao prve minerale kojima se može štaviti koža. Postupak štavljenja dugo se razvijao zahvaljujući razvoju kemikalija i drugih prirodnih sastojaka. Moramo priznati da ne postoji nijedan drugi materijal poput kože koji u sebi udružuje tako mnogo korisnih svojstava. Koža može disati, glatka je i tanka, jednostavna za održavanje i čišćenje. Koža je topla, na dodir je meka i sjajna. Ima karakterističan i prirodan miris. Ovim potvrđujemo da se koža za namještaj koju koristimo proizvodi od najbolje goveđe kože koja je stručno obrađena i zadovoljava zahtjeve svih važećih propisa i standarda. Redovite provjere kvalitete dobavljača sirovina i inspekcije neovisnih institucija jamče sukladnost sa svim propisima.

Održavanje kože nije tako komplicirano kako ste možda vjerovali. Kako biste izbjegli neugodnosti (npr. gubitak jamstva) preporučujemo Vam da koristite isključivo proizvode za čišćenje koje preporučuje naša tvrtka.
Opće informacije o održavanju kože:
 • Najvažnije je da kožni namještaj držite podalje od izravne sunčeve svjetlosti i topline jer to može izazvati sušenje te gubitak sjaja i elastičnosti. Izravna sunčeva svjetlost, radijatori i umjetno svjetlo može izazvati gubitak boje. Radijatori koji su postavljeni preblizu ili podno grijanje može izazvati isušivanje i oštećenja kože.
 • Nikada nemojte sušiti kožu sušilom za kosu.
 • Nikada nemojte koristiti paste za poliranje cipela.
 • Sva otapala poput sredstva za uklanjanje mrlja, terpentina, alkohola, benzina i voska ili kozmetika poput losiona za tijelo mogu izazvati ozbiljna oštećenja na kožnoj oblozi.
 • Pazite sa sprejevima za regeneraciju. Prije upotrebe pažljivo pročitajte upute: bitno je može li se sprej koristiti u zatvorenom prostoru i utječe li štetno na zdravlje. Nikako nemojte koristiti sprejeve kojima je istekao rok upotrebe jer oni mogu biti opasni za vaše zdravlje.
 • Prašina ostaje na površini kože pa se mnogo lakše uklanja nego s tkanine.
Prije no što počnete čistiti svoju kožnu garnituru, pročitajte slijedeće upute:
Važno je garnituru zaštiti od izravne sunčeve svjetlosti i topline, kao i od prekomjerne vlage. Na kožu nanosite samo sredstva za regeneraciju koja preporučujemo. Primjena sredstva ovisi o učestalosti korištenja garniture, a preporučuje se 2-3 puta godišnje kako bi koža zadržala originalnu boju, sjaj te kako bi i dalje bila ugodna za dodir. Nanesite odgovarajuće sredstvo za regeneraciju 6 mjeseci nakon kupnje namještaja.
Postupak:
Stavite malo regeneratora na meku krpu i kružnim pokretima ga nanesite ravnomjerno na cijelu površinu garniture. Nakon približno 3 sata regenerator se upija duboko u kožu i ona ponovno postaje meka i jednostavna za održavanje. Redovito brišite prašinu s namještaja suhom krpom.

Uklanjanje mrlja:
 1. Ako prolijete tekućinu na površinu namještaja, pokupite je spužvom. Masne mrlje poput vrhnja, paste za cipele, ruža za usne ili hrane treba pokupiti papirnim ubrusom i ne treba ih trljati.
 2. Stavite malo sredstva za čišćenje na spužvu.
 3. Pustite da se pojavi pjena, slobodno je nanesite i ostavite da se namače neko vrijeme. Uklonite mrlju kružnim pokretima, ali nemojte trljati površinu.
 4. Obrišite čistim papirnim ubrusom.
 5. Pustite da se čista površina osuši (približno 45. min)
 6. Stavite malo regeneratora na meku krpu i kružnim pokretima ga nanesite ravnomjerno na cijelu površinu garniture. Nakon približno 3 sata regenerator se upija duboko u kožu i ona ponovno postaje meka i jednostavna za održavanje.
Prašina - Uklonite prašinu mekom i suhom krpom.
Hrana i masnoća - Odmah uklonite masne mrlje, očistite to mjesto preporučenim sredsvom za čišćenje i nanesite regenerator.
Osušene mrlje - Pažljivo uklonite osušene mrlje vlažnom krpom i preporučenim sredstvom za čišćenje. Obrišite površinu vunenom krpom i stavite regenerator.
Tekućine - Spužvom odmah pokupite svu tekućinu i očistite to mjesto preporučenim sredstvom za čišćenje. Nikako ne smijete trljati površinu. Pustite da se mrlja osuši i nanesite generator.


Informacije o mogućim razlozima pojavljivanja nabora na oblozi

Uz svakodnevnu upotrebu koža na namještaju postaje naborana kao i svi drugi kožni proizvodi (npr. cipele, torbe, kaputi), iako i ti nabori čine vašu garnituru sjajnom i jedinstvenom.
 • Ljepota modela naglašena je malim naborima ukrasnog šava koji samo naglašavaju jedinstvenu prirodu garniture.
 • Ovo je karakteristika "opružnog" sjedala pri kojima ne utiskujemo opruge preduboko u jastuke, a umjesto toga sjedalo je sigurnije, a time i ugodnije. To sjedalo značajno se razlikuje od mekog sjedala. Ovdje se materijal obloge rasteže na jastuke za sjedenje, pa nabori pri upotrebi nestaju. Nabori koji se pojavljuju su prirodna pojava i nisu razlog za pritužbe.
 • Ovo je karakteristika "mekog" sjedala gdje materijal obloge i meki pamuk koji je prišiven nisu jako pričvršćeni, labavi su i pričvršćeni samo na rubovima i šavovima. Za ovu vrstu sjedala tipično je da se u sofu i jastuke ušivaju ispune koje čine sjedenje ugodnijim. To se značajno razlikuje od opružnog sjedala. Kada su jastuci opterećeni težinom tijela, materijal obloge trebao bi kompezirati udubinu; inače bi obloga i šavovi popucali. Nabori koji se pojavljuju su prirodna pojava i nisu razlog za reklamaciju.
 • Kod modela s mekim, udobnim sjedištem se na pokrivnom materijalu na površini za sjedenje mogu napraviti kvržice i nabori što je prirodna posljedica mekane presvlake i ne mogu biti razlog za prigovor ukoliko ne prelaze 4cm na dijelu duljine 70cm.
Nabori te vrste posljedica su prirodnog rastezanja materijala obloge i nisu povezani s popuštanjem jastuka te ne utječu na kvalitetu, izdržljivost i vijek trajanja proizvoda; zato ne mogu biti razlogom reklamacije.
Kako bi se na bori ravnomjerno rasporedili, preporučuje se korištenje svih dijelova garniture jer se na različitim dijelovima pojavljuju različiti nabori ako ih češće koristite (efekt "omiljenog mjesta")


Dodatne informacije možete dobiti od naših prodajnih savjetnika ili na info@meblo.hr