Moja košarica
Nema proizvoda

Česta pitanja o koži

 1. Mogu li toplina sunca i blizina grijača oštetiti namještaj?

Sunce koje svjetli kroz prozore može oštetiti kožu na namještaju: može doći do izbljeđivanja ili gubitka boje, a može se i isušiti. Sve vrste kože mogu minimalno izgubiti boju. Trajna koža otpornija je od standardne zahvaljujući posebnom postupku proizvodnje.
Nijedan kožni namještaj ne bi trebalo izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti jer svi prirodni materijali kao posljedica toga mogu izgubiti intenzitet boje. Primjerice, prirodna (full-grain) neobrađena koža gubi boju nakon 220 sati izlaganja ultraljubičastim zrakama.
Namještaj koji stoji pored grijača treba češće održavati jer se može isušiti, a obojene površine mogu se istrošiti.

2. Zašto se koža rasteže?

Ako se koža na namještaju rastegne, to nije razlog za pritužbe jer je rastezanje prirodno svojstvo kože.
Koža je materijal koji nosi određena prirodna svojstva. Ta svojstva su više ili manje vidljiva. Na obrađenoj koži vide se sva oštećenja, od ogrebotina do ugriza insekata, pa čak i do borbe s drugim životinjama. Te vrste oznaka na koži, naravno, nisu razlog za reklamacije.

3. Koliki je očekivani vijek trajanja kože?

Koža se tijekom postupka štavljenja konzervira pa je otporna na truljenje i razgradnju. Ne napadaju je ni bakterije ni moljci. Posebna završna obrada čini kožu trajnijom, otpornijom i vrednijom. Neke mrlje, posebno agresivni materijali poput masnih mrlja od hrane, šminke ili laka za cipele, uništavaju prirodna vlakna, pa to može utjecati na trajnost.

4. Je li koža hladna na dodir?

To je staro uvjerenje koje još uvijek postoji. Potječe iz vremena kada postupak štavljenja nije odgovarao suvremenim standardima. Danas je postupak štavljenja sličan poslu zlatara ili stručnjaka koji polira dijamante. Koža se prvih nekoliko sekundi može činiti hladnom, ali ona preuzima toplinu tijela.
Zrak koji izolira i izjednačava temperature zadržava se između vlakana i stanica; tako zagrijavanje traje malo dulje od tkanine, ali je to ustvari vrlo kratko razdoblje. Od prvog dodira koža postupno preuzima temperaturu tijela i izjednačava vlažnosti i temperature.
Koža koja je na dodir hladna datira iz vremena kada se koristila obrada jakim bojama. Istina je da i najjeftinija, jako obrađena koža ima bolja svojstva u smislu prolaska vlage i zraka te izjednačavanja temperatura od bilo koje umjetne kože. Umjetna koža nikada ne preuzima temperaturu ljudskog tijela.

5. Zašto se na nekim tkaninama vidi obris kada prevučemo rukom preko njih?

Ta pojava posljedica je prelamanja vlakana u tkanini. Ako prevučete rukom preko garniture pokrivene tkaninom, vlakna postaju optički lakša i na njima se pojavljuju tamnije sjene. Do toga dolazi samo zbog svojstva tkanine i vlakana i to nije razlog za reklamaciju.

6. Kako to da nema optički ujednačene obloge od kože?

Oznake i druge mane na prirodnoj koži (kod koje zrno ostaje u prirodnom stanju) prirodna su karakteristika i samo dokazuju da koža nije umjetna. Uobičajeno je da goveda doživljavaju nezgode za vrijeme ispaše ili dok stoje u blizini žičane ograde, pa čak i u štali, iako ti nedostaci ne utječu na vijek trajanja prirodne kože. Upravo suprotno, to su dokazi prirodnog života.
Budući da se na prirodu ne može utjecati, nedostaci u boji i površinskoj strukturi su prirodni i lijepi te čine kožne garniture jedinstvenima. Zato takva pojava nije razlog za reklamaciju.

7. Kako to da postoje razlike u boji obloge kada kupim novi element za postojeću garnituru kožnog namještaja?

Svaka prirodna koža ima različita svojstva.
  • Na nekim dijelovima kože (leđa, stražnjica, trbuh itd.) boje se ne mogu nanijeti ravnomjerno.
  • Boje su prozirne, zato se čine svjetlijima na dijelovima s oznakama, a na drugima izgledaju tamnije.
  • Prirodni okoliš i prehrana životinja se razlikuju, a to utječe na strukturu vlakana kože.

Više informacija o održavanju kože i tkanine možete pronaći na slijedećim linkovima: koža, tkanina