Moja košarica
Nema proizvoda

Blog

Pantone boja za 2023. godinu

Po dugogodišnjoj tradiciji, i ove je godine Pantone odabrao jednu hit boju. Predstavljamo vam Viva Magenta 18-1750, boju 2023. godine! Riječ je o živopisnoj boji iz crvenog spektra koja je snažna, energična i odvažna te potiče kreativnost i stvaralaštvo, donoseći sa sobom optimizam i dozu ekstravagancije.

Viva magenta - pantone boja za 2023. godinu
 

Povijest Pantone boje godine

Institut za boje Pantone pokrenuo je izbor za boju godine na prijelazu tisućljeća, u prosincu 1999. godine, s ciljem uključivanja dizajnera i ostalih ljubitelja boja i umjetnosti u kreativnu diskusiju te poticanja stvaralaštva. Tako je boja godine za 2000. postala prva u nizu sjajnih nijansi od kojih je svaka obilježila jednu od proteklih dvadesetak godina. Od dizajna, mode,interijera i umjetnosti do ostalih industrija i društvenih sfera, Pantone boja godine uvijek pokrene trendove i ostavi svoj pečat.


 

Kako se bira i kad se proglašava Pantone boja godine?

Pantone boje godine u pravilu se objavljuje početkom prosinca za narednu godinu, baš kao što je to bio slučaj s prvom. Stručnjaci za boje na Pantone Institutu za boje proučavaju svijet u potrazi za novim utjecajima boja, od zabavne industrije do mode, turističkih odredišta i društvenih zbivanja.


 

Inspiracija se traži i u novim tehnologijama, materijalima, teksturama, društvenim medijima, čak i nadolazećim sportskim događajima na svjetskoj razini. Izbor boje godine se ne odvija na jednom sastanku u točno određeno doba godine, već je to dugi proces i kontinuirani razgovor grupe ljudi koji su strastveni ljubitelji i poznavatelji boja.
 

Zašto je baš Viva Magenta boja 2023. godine?

Pri izboru boje godine za 2023., stručnjaci za boje željeli su boju koja je snažna i privlačna te sposobna potaknuti emocije, a ima doticaja s prirodom. Viva Magenta inspirirana je pigmentom iz karminske kiseline koju u prirodi proizvode mali Cochineal insekti. Predstavlja uravnoteženost tople crvene i hladne purpurne, baš kao i balans prirode i tehnologije. Naime, magenta je jedna od osnovnih boja u CMYK modelu boja koji se koristi za tisak, a zbog svoje je upečatljivosti često prisutna i u dizajnu raznih tehnoloških uređaja, kao i web stranica.
 

 

Kako uklopiti Viva Magenta boju u interijer?

Viva Magenta je jedinstvena i živopisna boja koja je klasičnu magenta nijansu podignula na sasvim novu razinu. Odiše svježinom i energičnošću te pobuđuje radost i pozitivno raspoloženje. Zbog svega se toga izvrsno uklapa u svijet mode, dizajna i umjetnosti, a njena uravnoteženost doprinosi odličnom kombiniranju s toplim, hladnim i neutralnim spektrom boja.

 

Snažan utjecaj Viva Magenta boje možete iskoristiti za intenzivan, dramatičan i ekstravagantan doživljaj ili je dodati u manjoj količini za isticanje pojedinih elemenata i postizanje usklađenog i efektnog dojma.

 

 

Želite li u svoj dom unijeti dio živosti i vedrine kakvu donosi Viva Magenta, odličan način za to je tabure ili fotelja u sličnim tonovima, koji će vaš postojeći dnevni boravak, spavaću sobu, hodnik ili drugu prostoriju učiniti atraktivnijom i svježijom. Za posebno upečatljiv dojam, uparite dvije ili više fotelja, od kojih će jedna biti za vašeg kućnog ljubimca!

 


Viva Magenta i slične nijanse dobro se slažu s ružičastim tonovima, pogotovo ako se radi o cvjetnom uzorku. Dekoracija poput slike s raznobojnim cvijećem unijet će drugačiju dinamiku i dodati toplinu interijeru u kojem prevladavaju neutralni tonovi.



Izvrstan način za poigrati se s hit bojom godine svakako je tepih, kojeg po želji možete premještati po različitim prostorijama u svom domu. Odaberite jednobojni ili tepih s uzorkom i uživajte u suptilnoj, a istovremeno efektnoj promjeni.
 
Inspirirajte se odvažnom i moćnom Viva Magenta bojom i unesite živost, eleganciju i optimizam u svoj životni prostor, a sve što vam treba za kreativno uređenje interijera pronađite u Meblo Trade-u!